Legendák, érdekességek a magyar gasztronómia és bor világából

Gasztrorégész

A most megszűnő Kárpátia étterem első tulaja ült börtönben

2021. szeptember 13. - Geri Ádám

szinhazielet_1935_39_pages7-7.jpg6 hónapot kapott Károlyi László és társa 1941-ben egy manapság elképzelhetetlennek tűnő ügy miatt.

Címlapkép: Színházi Élet / arcanum.hu

Károlyi Lászlót és tulajdonos- valamint tettestársát, Tauszig Ferencet (más források szerint: Taussig, Tausszig) 1941-ben 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság. A történet maga közvetve jóval korábban, egészen pontosan 1939 szeptemberében, a második világháború előestéjén kezdődött, amikor rendeletet adott ki a magyar kormány az árdrágítás megelőzése ügyében. Ennek értelmében – mint az Esti Újság írta – „a közszükségleti cikkek legfontosabb csoportjai tekintetében az 1939 augusztus 26-i piaci középárat egyúttal az illető cikk legmagasabb megengedett árának kell tekinteni”. A Hétfő Reggel című lap október elején leltárt végzett: az első hónapban 300 esetben indult eljárás, a detektívek sorra járták „a vásárcsarnokokat és mindazokat az üzleteket, amelyek elsőrendű tömegélelmezési és közszükségleti cikkeket árusítanak”.

kerdes_kadar_janos.jpg

Sokáig nem volt teljesen egyértelmű, vajon az éttermi szolgáltatások, termékek a rendelet hatálya alá esnek-e, azt egy 1941-es másodfokon megváltoztatott ítélet tette tisztába. Az ügyet a Jogi Hírlap korabeli száma az alábbi módon summázta: „Az uzsorabíróság vádlottat a vád alól felmentette, mert a szódavíz nem közszükségleti cikk, árdrágító visszaélést pedig csak közszükségleti cikkel lehet elkövetni. A Kúria megállapítja, hogy az uzsorabíróságnak az a jogi álláspontja, hogy a szódavíz nem közszükségleti cikk, téves, egyébként a vádlott bűnössége végett bejelentett semmiségi panaszt elutasítja. Indokok: A szódavíz az üdítő, élvezeti italok körébe tartozik, amennyiben egyesek víz helyett isszák, legfőképen azonban borba öntik és azzal együttesen fogyasztják. A szódavíz a társadalom széles rétegeiben igen elterjedt ital, annak fogyasztása a közönséges szükségletek mértékét nem haladja meg és élvezetének kényszerű megszorítása az egyének nagy számát érintené. Ezért a szódavíz közszükségleti cikknek tekintendő és miután a szódavizet iparilag állítják elő, az iparcikk. Vádlottnak az ismertetett alapon való felmentése tehát téves és nem törvényszerű.”

Így fordulunk rá 1941 októberére, amikor több lapban is megjelenik a hír, miszerint „a Kárpátia-étterem tulajdonosát és üzletvezetőjét: Károlyi Lászlót és Tausszig Ferencet hat-hathónapi börtönnel sújtotta a bíróság, mivel hatósági engedély nélkül 10-15%-kal emelték az étlapi árakat.”

A korábban egyaránt főpincérként dolgozó Károlyi László és Tauszig Ferenc 1934-ben vette át a Spolarich családtól a Ferenciek bazárban 1877 óta működő éttermet és adta neki a Kárpátia nevet. Olyan jól ment a hely, hogy a két társ 1940-ben a Tabánban található Czakó utcában mégegy vendéglőt megvásároltak.

Az ügy előzménye, hogy a vendéglősök már régóta próbálták meggyőzni a kormányt az árbefagyasztás feloldásáról, amikor Budapesten szárnyra kapott az utóbb hamisnak bizonyult hír, hogy újra szabad árat emelni. Több egység mellett Károlyiék „a köretek árát 6 fillérrel, a vajas burgo­nyáét 10 fillérrel emelték, egy szelet tortáért 60 fillér helyett 70-et számí­tottak, az ementáli sajtot 84 fillér he­lyett 90-ért, a vese-velőt és a székely- gulyást pedig 1 pengő 80 helyett ada­gonként 2 pengőért szolgáltatták ki” – tudósított a jól értesült 8 Órai Újság 1941. decemberben.

A két tulajdonos az októberi ítéletet megfellebbezte, éppen decemberben következett a második forduló. Ezen az Esti Újság beszámolója szerint ítélőtábla „az uzsorabíróság ítélete elleni panaszokat elutasítva a hathónapos börtönbüntetésről szóló ítéletet helybenhagyta". Az indokolásban az állt, hogy „azok a hírek, amelyek vendéglősszakmai körökben az áremelés engedélyezéséről szólottak, nem szolgálhatnak okul arra, hogy az árdrágító vendéglősök a büntetés alól megmeneküljenek”.

A sors furcsa fintora,

hogy a törvény idevágó passzusának betartása fölött őrködő árkormánybiztosság ugyanezen év november 22-én engedélyezte az áremelést, ám ez természetesen visszamenőleg nem segített a Kárpátia vezetőin és a többi vendéglősön. A vállalkozást mindazonáltal nem törte meg a kényszerpihenő, Károlyi és Tauszig maradt a tulajdonos, előbbi később egészen a Szállodás- és Vendéglátósipartestület elnöki tisztségéig vitte.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroregesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1816687846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.09.14. 07:36:00

Érdekes eset. Köszönöm!

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.09.14. 18:23:47

És éltek boldogan, amíg ... nem államosították őket. Elvették a vagyonukat, ők meg mehettek jobb esetben vissza pincérnek.
süti beállítások módosítása