Legendák, érdekességek a magyar gasztronómia és bor világából

Gasztrorégész

Ritka képek Törőcsik Mariról a terített asztalnál

2021. április 16. - Geri Ádám

torocsik1.jpg

A 85 évesen elhunyt legendás színésznőt a közönség elsősorban a filmjeiből, színházi alakításaiból ismerhette. A rivaldán kívül is készült róla számos fotó, akadnak közöttük „gasztro” tárgyúak is.

Címlapkép: Film Színház Muzsika / arcanum.hu

1. A címlapfotó

A címlapfotó a Film Színház Muzsika 1959. december 25-én megjelent számához készült. A lapban több művészt is felkértek, értékelje az eltelt évet. Törőcsik Mari és Bodrogi Gyula friss házasoké így kezdődött: „Ezt a levelet közösen írjuk. Nem íróasztalnál, hanem a Nemzeti Étterem egyik megtérített asztalánál." Az akkor már népszerű, sokat foglalkoztatott két színésznek szokása volt déltájban „elszökni" és pár percet kettesben tölteni a Blaha Lujza téri Nemzeti Színházzal szemben található Nemzeti Szálló (ma Hotel Nemzeti Budapest) éttermében. Mind a ketten egyébként sikeresnek mondták a mögöttük hagyott időszakot, és karácsonyra hasonló folytatást kívántak maguknak és egymásnak. 

2. Varsó

torocsik2.jpg

Fotó: Film Színház Muzsika / arcanum.hu

1959-ben Törőcsik Mari részt vett a Vasvirág című film varsói bemutatóján. A képen a magyar küldöttség tiszteletére rendezett fogadáson beszélgetnek lengyel művészekkel. A Gelléri Andor Endre novelláiból forgatott dráma a színésznő negyedik filmje volt. 

3. Csehszlovák filmbemutató

torocsik3.jpg

Fotó: Film Színház Muzsika / arcanum.hu

1960 májusában, Csehszlovákia német uralom alóli felszabadulásának 15. évfordulója alkalmából az Ingovány című cseh filmünnepi filmbemutatóját tartották Budapesten. A bemutató utáni fogadáson elkapott képen Törőcsik Mari mellett a meghívott stáb tagjai láthatók.

kerdes_bambi.jpg

4. Nyár

torocsik4.jpg

Fotó: Film Színház Muzsika / arcanum.hu

1960 novemberében a Kölyök című filmben nyújtott alakításáért Törőcsik Mari meghívást kapott Mexikóba, az acapulcói filmfesztiválra. „A hőmérséklet éjjel-nappal 30-45 fok között ingadozik. Eső évente kétszer-háromszor esik (de akkor kiadósán); a legmélyebb impresszióim erről a városról, hogy sehol ilyen raffinált, óriási luxust és ilyen nyomort egymás közvetlen közelében nem láttam. A luxushotelek egész sora épült fel itt 15-30-40 dolláros szobákkal (ellátás nélkül), s bár a hotelek parkja a tengerpartig ér, mégis minden hotelhez több úszómedencét építettek, de egy sósvizűt és egy édesvizűt minden esetben" - írja a képhez a Film Színház Muzsika magazinnak eljuttatott útinaplójában.

5. Édes Anna

torocsik5.jpg

Fotó: Film Színház Muzsika / arcanum.hu

Kosztolányi Dezső Édes Anna regényéből készült film forgatásán készített fotó az egyik jelenethez beállást örökítette meg. Törőcsik Mari játszotta a címszerepet.

6. Perec

torocsik6.jpg

Fotó: Film Színház Muzsika / arcanum.hu

Meghitt perecevés Bodrogi Gyulával. A házaspár 1961 nyarán többnyire együtt lépett fel vidám műsorokban, ősszel azonban a munkában elváltak útjaik. Törőcsik Mari a Nemzeti Színházba, Bodrogi Gyula a József Attilába tért vissza.

7. Gumilabda a tányéron

torocsik10.jpg

Fotó: Munka / arcanum,hu

„A mindinkább kialakuló munkás-művész kapcsolatok eseménynaptárába legutóbb nevezetes találkozót jegyezhettek fel. A kezdeményezés érdeme ezúttal a Ruggyantaáru-gyárat, illetve a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetét és a Nemzeti Színház szakszervezeti bizottságát egyaránt illeti. Egy meleg délutánon az ország vezető színtársulatának csaknem harminc művésze jelent meg az üzemben" - írja a Munka nevű szakszervezeti lap 1962. július 1-én. A vendégek tányérjára az uzsonna mellett pöttyös gumilabda is került.

8. Kártyavár

torocsik9.jpg

Fotó: Filmvilág / arcanum.hu

Éttermi jelenet az 1968-ban forgatott Kártyavár című filmben. Partnere az asztalnál Kálmán György.

9. Szerelem

torocsik7.jpg

Fotó: Film Színház Muzsika / arcanum.hu

Törőcsik Mari a Szerelem című film egyik jelenetében. Makk 1971-es filmje a cannes-i filmfesztiválon elnyerte a Zsűri díját, a két női főszereplő pedig a zsűri külön dicséretében részesült.

10. Kezdőkör

torocsik8.jpg

Fotó: Film Színház Muzsika / arcanum.hu

A 1970-es években futott a Kezdőkör nevű tehetségkutató TV-műsor. A képen látható adás bemutatottja Koltai Lajos, aki nemcsak Szabó Istvánnal dolgozott sokat együtt (a rendező Oscar-díjas filmjénél, a Mephistónál is ő állt a kamera mögött), de Maár Gyulával, Törőcsik Mari harmadik férjével is.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroregesz.blog.hu/api/trackback/id/tr2116503454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wantirna 2021.04.17. 13:11:09

Dohányzás mindenütt. Játék az élettel.

Örömhernyó 2021.04.17. 13:25:11

Törőcsik Mari volt talán a legtöbbet interjúzott és fotózott színésznő. Nem értem miért áll a bevezetőben, hogy kevesebb fotó készült róla színpadon kívül.

Örömhernyó 2021.04.17. 13:27:50

@wantirna: Akkoriban mindenki és mindenhol dohányzott. Legfeljebb rossz szokásként tekintettek rá, nem életveszélyes függőségként. Rokonom az egészségügyben dolgozott, az összes alacsonyabb beosztású nő dohányzott az irodájukban. Az orvosok kevésbé, de ők meg inkább ittak.

tomasszo 2021.04.17. 14:11:30

NAgyon tárgyilagosan kommentált képek. Azt hiszem egy érzékeny, és nagyon jó színésznő távozott.

l.balays 2021.04.17. 14:49:56

Klassz. Mindjart ra is keresek egy ket filmjere, hatha meg tudom nezni valahol.

errorológus 2021.04.17. 17:14:34

@wantirna: sikerült megragadnod a lényeget? Egyébként 86 évet élt.

Örömhernyó 2021.04.17. 17:44:44

@l.balays: Most hunyt el, de te benyögöd, hogy klassz. Eddig nem érdekeltek téged a filmjei, most, hogy a halálával van tele a média, hirtelen meg akarod nézni a Körhintát.
Olyan ez, mint amikor Kertész Imre Nobel-díjat nyert, elkezdték elkapkodni a könyveit a könyvesboltokban. De valamiért Kertész Ákos könyvei is elkezdtek jobban fogyni, meg a kertészeti könyvek is. Te is ezen a vonalon mozogsz.

Pierr Kardán 2021.04.17. 18:05:15

Mi a jó isten az a ruggyanta?

Kokakó Lajos 2021.04.17. 18:32:35

@Pierr Kardán: olyan, mint a kókuszrúd csak gyantából van.

exterminador 2021.04.17. 19:13:33

@errorológus: amiből az utolsó 12 nem volt valami kellemes - és alighanem éppen a dohányzás hatásai miatt.

errorológus 2021.04.17. 19:40:21

@exterminador: “ amiből az utolsó 12 nem volt valami kellemes” - lehet, de most tényleg ezen kell itt rugózni? Amúgy 86 - 12 = 74. Sokan még ezt se érik meg.

Örömhernyó 2021.04.18. 02:13:58

@errorológus: Nem tudom mi a probléma azzal, ha valaki megemlíti, hogy a képek jó részén cigarettával a kezében látható Törőcsik Mari. A legaddiktívabb drogot, a fizikai ártalmat tekintve is a legveszélyesebb drogok közt számontartott dohányt fogyasztott. Függőként a heroint hamarabb el lehet hagyni, mint a dohányt.
Magyarországon ha egy alkesz meghal, akkor is mélyen hallgatni illik arról, hogy elitta az eszét és egészségét, mert nem szabad bántani halálában.
Közben ha valaki elszív egy kis kannabiszt (ami máshol a világon orvosságként van számontartva), akkor bebörtönzik.
Ez álszent hozzáállás.

LJoe 2021.04.18. 07:23:41

@Örömhernyó: Ez csak egy általános emberi vonás, hogy hirtelen ragaszkodni kezdünk, érdekessé, fontossá válik az amiről tudjuk, hogy el fogjuk vagy nemrégiben már el is veszítettük. Emlékszem kisgyerekkoromban minden évben csak egy hétvégére vittek le nagyszüleim vidékre az unokatestvéreimhez, akik nagyon messze laktak. Mindig ugyanaz volt a forgatókönyv, szinte egész végig amíg ott voltam szégyenlősen beszélgettünk, alig-alig játszottunk egymással, de amikor már közeledett az vasárnap esti hazaindulás ideje, érezve, hogy megint egy évig nem láthatjuk egymást, felélénkültünk, egyre többet beszélgettün, játszottunk. Ez az elválás előtti utolsó pár óra és a már a hazavezető úton a róluk való gondolkodás volt az, ami a legintenzívebb élményeket és emlékeket adta.

errorológus 2021.04.18. 08:54:53

@Örömhernyó: “ Nem tudom mi a probléma azzal, ha valaki megemlíti, hogy a képek jó részén cigarettával a kezében látható Törőcsik Mari. ” Hát csak az, hogy ez a poszt nem a dohányzás ártalmairól, hanem az egyik legkiválóbb magyar színésznőről szól, aki igen, dohányzott, de a kommentelő éppen csak kötözködni akart. Ha nem lett volna cigi a képeken, akkor másba köt bele. Te meg itt adod alá a lovat. Kötözködés, hibáztatás, okoskodás, fikázás. Ez esetleg az általad védett kannabisz hatása, vagy úgy alapból jön?

Örömhernyó 2021.04.18. 11:02:12

@errorológus: Ha a képek felén cigi van a kezében és ezek magánesemélyeken készült képek, akkor az jellemző az adott személyre.
Ha egy 140 éve készült fotósorozatot nézek, azon is feltűnnek a korra jellemző dolgok. Férfiakon csizma, bajusz, senki se mosolyog.
Törőcsik meg egy olyan korban volt fiatal, amikor a nők dolgozni kezdtek (az otthonukon kívül) és elkezdtek dohányozni meg inni is.
Ezért is írtam fenti kommentemben, hogy akkoriban az egészségügyben dolgozó rokonom irodájában is minden nő cigizett.
Nem adom alá a lovat, pont ezért írtam, hogy akkoriban nem volt annyira elítélendő a cigizés.

"Ha nem lett volna cigi a képeken, akkor másba köt bele." - Ez légbőlkapott feltételezés a részedről, semmi bizonyítékod nincs erre. Semmi másba nem kötött bele az adott hozzászóló, csak a dohányzásba.

Amúgy ha megnézed Törőcsik Marit fiatalon és hogy hogyan öregedett az arca, láthatóak a tipikus dohányos öregedés jelei. Az ajkaktól futó ráncok a száj körül.

GöTi 2021.04.18. 19:43:28

@Pierr Kardán: ruggyanta => Rugalmas gyanta => kaucsuk => gumi. Régies kifejezéssel nevezték így a gumigyárat

igazi hős 2021.04.19. 08:35:07

@Örömhernyó: "Függőként a heroint hamarabb el lehet hagyni, mint a dohányt." Ez baromság, a cigit szinte mellékhatások nélkül egyik percről a másikra abba lehet hagyni. Persze nem árt hozzá egy komoly motiváció, de ez a többi narkotikumra is igaz. Ha a kávét hagyod el hirtelen, egy hétig hulla vagy, ha a cigit, akkor csak a cigit, akkor csak azt veszed észre, hogy megint nincs otthon rágó. Az alkoholról ne is beszéljünk.
süti beállítások módosítása